اسپیرولینا

 

 

 

 

اسپیرولینا (SPIRULINA   )

زندگی سالم

برای همیشه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 ) اسپیرولینا) ( SPIRULINAچیست ؟

 

 

قدرتی عظیم در جلبکی کوچک

 

 

                                            یک تصویر میکروسکوپی از اسپیرولینا

 

نام اسپیرولینا از واژه لاتین اسپیرا (SPIRA) به معنی مارپیچ می آید که البته از شکل این جلبک نشأت گرفته است هر جلبک به تنهایی طولی برابر با 300 تا 500 میکرون دارد که به سختی با چشم غیرمسلح دیده می شود اما آنچه که دراین جلبک ها پنهان است قدرتی بی اندازه شامل عوامل حیاتی برای زندگی است. به عنوان یک ماده غذایی تامین کننده سلامت ، اسپیرولینا در پیشگیری و بهبود علائم بیماری نقش مهمی ایفا می کند .

اجازه بدهید نگاهی بیاندازیم  به رازهای پنهان اسپیرولینا .....

 

مشخصات اسپیرولینا

اسپیرولینا قدیم ترین گیاه روی زمین می باشد چراکه بالغ بر 3.5 میلیارد سال از تولد آن می گذرد . برای ماه ها و سالهای طولانی و بی پایان ،در دریاچه های نمک مناطق گرمسیری از آفریقا گرفته تا امریکای مرکزی و جنوبی رشد کرده است . رشد انبوه آنها در دریاچه ها منظره ای ایجاد می کند که گویا دریاچه را با رنگ سبز و آبی نقاشی کرده اند . از زمان های قدیم ، اسپیرولینا  توسط مردم ساکن در آن مناطق به عنوان شکلی از مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفته است . اگر چه آنها از دانش مدرن تغذیه ای بی بهره بودند ، اما بر اساس تجربه ، آنها می دانستند که اسپیرولینا غذایی با ارزش تغذیه ای بسیار بالا است .

در سال 1963 اسپیرولینا درسطح بین المللی شناخته شد. گیاه شناسی فرانسوی در کشورچاد تحقیقی بر روی ماده بسیار مغذی نان خشک سبز رنگ که در آن منطقه به "DAEI" معروف بود انجام داد  و طی آن کشف شد که نان ​​خشک از اسپیرولینا ساخته شده است.

بدین ترتیب بود که تحقیق بر روی اسپیرولینا آغاز شد.  بدنبال تحقیقات یکی از محققین بزرگ دنیا درآن زمان ( آقای دکترClayman  و گروهش ) در انستیتو نفت فرانسه ، برای اولین بار کشت اسپیرولینا آغازشد و ارزش تغذیه ای شگفت انگیز، سرعت بالا درهضم ، و سرعت  رشد بالای آن در طی مراحلی شناخته شد. بدنبال این پژوهش، اسپیرولینا به موضوع مورد بحث در کنفرانس های مختلف بین المللی مانند کنگره بین المللی  باکتری شناسی و میکروب شناسی کاربردی در سال 1967 و همچنین کنفرانس جهانی غذا ( توسط سازمان ملل متحد) در سال 1974 تبدیل شد . همچنین بطور رسمی به عنوان یک غذای کامل توسط سازمان غذا و دارو آمریکا به رسمیت شناخته شد (FDA APPROVED  ) و در حال حاضر در سازمان هوا فضای امریکا ( ناسا ) به عنوان یک غذا برای فضانوردان مورد استفاده قرار می گیرد .

اسپیرولینا توسط مردم بومی در دوران باستان مورد استفاده قرارگرفته است و در طول سالیان دراز بر روی آن تحقیق شده و توسعه یافته است و حالا در جهان امروز برای ما شناخته شده است. حالا که کشت و تولید انبوه آن امکان پذیر شده است، به رسمیت شناختن خواص اسپیرولینا به عنوان "غذای مغذی ایده آل" در حال افزایش می باشد .

 

 

2 ) اسپیرولینا با پنج ماده مغذی اصلی

 

 هنگامی که مردم به غذاهایی با ارزش بالای تغذیه ای فکر می کنند ، تخم مرغ و گوشت گاو در ذهن آنها نقش می بندد. در حالیکه ، اسپیرولینا از نظر مواد مغذی بسیار غنی است و به هیچ وجه از غذاهایی اینچنین کم ارزش تر نمی باشد . (رجوع کنید به جدول1)

 

         جدول 1  :  اجزای اصلی اسپیرولینا ( در 100 گرم )

مواد مغذی

اسپیرولینا ( 100 گرم )

Protein

55 - 80g

Lipid

5 - 7g

Fiber

8 - 10g

Chlorophyll

1 – 2/5g

Total Carotenoid

0/2 – 0/4g

Phycocyanin

2/5 – 9/5g

Potassium

1100 - 2200mg

Calcium

500 - 700mg

Phosphorus

340 - 720mg

Magnesium

250 - 700mg

Fe

50 - 100mg

Pro-Vitamin A

20 - 30mg

r - Linolenic acid

550 - 1300mg

Vitamin B1

2 - 4mg

Vitamin B2

3 - 5mg

Vitamin B6

0/8 – 1/2mg

Vitamin B12

0/2 – 0/3mg

Vitamin E

8 - 10mg

Nicotine acid

8 - 10mg

Inositol

70 - 180mg

Chlorophyll A

500 - 1500mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در واقع، اسپیرولینا غنی از پروتئین ها ، قندها ، اسیدهای چرب و ویتامین ها است و به همان اندازه غنی از مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن و کاروتن  که معمولا" در رژیم غذایی روزانه ما ناکافی هستند . به عبارت دیگر ، پنج ماده مغذی اصلی که بدن ما به آنها نیاز دارد بطور کامل در اسپیرولینا  موجود می باشد  و به علت جذب گوارشی عالی ، این مواد به آسانی از طریق روده جذب می شوند.

 

I -  غنی از پروتئین های سودمند

پروتئین یکی ازعناصر حیاتی در ترکیب  بخش های مختلف بدن ما است . اسپیرولینا 3 برابر مقدار پروتئین گوشت گاو و 2 برابر مقدار موجود در دانه سویا پروتئین دارد ( رجوع شود به جدول 2 )  .

 

جدول 2 : مقایسه مقدار پروتئین اسپیرولینا و مواد غذایی دیگر (%)

 

اسپیرولینا

دانه سویا

گوشت گاو

تخم مرغ

ماهی

پروتئین

% 70 - 65

% 34/3

% 19/3

% 12/7

% 20/0

 

پروتین های اسپیرولینا از نظر کیفیت هم بسیار عالی هستند . کیفیت پروتئین براساس اینکه چقدرمی تواند به خوبی تعادل اسیدهای آمینه ضروری را ( که بدن قادر به تولید آنها نیست ) برقرارکند ، تعیین می شود . شما می توانید با نگاه به جدول3 ذهنیتی روشن از کیفیت بسیار عالی پروتئین موجود در اسپیرولینا  بدست آورید. در واقع کیفیت پروتئین اسپیرولینا همان تحقق استانداردهای ایده آل سازمان فائو (سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد) می باشد .

 

جدول 3 : مقایسه مقدار اسید های آمینه ضروری موجود در غذاها (%)

 

اسپیرولینا

کلرلا

دانه سویا

گوشت گاو

تخم مرغ

ماهی

استاندارد

FAO

Isoleucine

3.25 - 3.9

5.5

1.80

0.93

0.67

0.83

4.2

Leucine

5.9 - 6.5

7.7

2.70

1.7

1.08

1.28

4.8

Lysine

2.6 - 3.3

5.7

2.58

1.76

0.89

1.95

4.2

Methionine

1.3 - 2.0

1.7

0.43

0.43

0.43

0.58

2.2

Cystine

0.5 - 0.7

0.4

0.48

0.23

0.35

0.38

4.2

Phenylalanine

2.6 - 3.3

4.1

1.98

0.86

0.65

0.61

2.1

Tyrosine

2.6 - 3.3

1.5

1.38

0.68

0.49

0.61

----

Threonine

3.0 - 3.6

4.3

1.62

0.86

0.59

0.99

2.8

Tryptophane

1.0 - 1.6

1.1

0.55

0.25

0.20

0.30

1.4

Valine

4.0 - 4.6

4.9

1.86

1.05

0.83

1.02

4.2

 

II -  کلروفیل یا همان " خون سبز "

اسپیرولینا همچنین حاوی مقادیر زیادی از رنگدانه های طبیعی مانند کلروفیل و فیکوسیانین می باشد . در این میان ، کلروفیل رنگدانه ای است که به خوبی شناخته شده است و در اغلب موارد "خون سبز" نامیده می شود چراکه در بدن به مواد اولیه خون سازی تبدیل می شود و به همین دلیل کلروفیل در درمان بیماری کم خونی  (آنمی) بسیار موثر می باشد .

اگر به ساختار شیمیایی حلقه پورفیرینی در کلروفیل گیاهان و حلقه هم( HEME) درهموگلوبین خون انسان دقت کنیم شباهت بی نظیر آنها نمایان است.  تنها تفاوت در اتم مرکزی آنها ( آهن در هموگلوبین و منیزیم در کلروفیل ) می باشد .

 

 

کلروفیل همچنین در تصفیه سموم از بدن ما نقش مهمی را بازی می کند . برای مثال با کمکی که به دفع سمومی نظیر استالدئید ها ( عامل خستگی و خماری ) و هیستامین ها ( عامل آلرژی و حساسیت ) می کند باعث ایجاد اثری مثبت در زندگی مردم جهت رهایی یافتن از خستگی های  روزمره ، جلوگیری از خماری و مبارزه با آلرژی می شود .

علاوه بر اینها،مزایای مختلف دیگری نیز از کلروفیل شناخته شده است که از جمله می توان به از بین بردن بوی بد دهان و بوی بد بدن ، کاهش اثرات یبوست و سرمازدگی و کاهش میزان کلسترول خون اشاره کرد .

 

III - کمبود مزمن ویتامین B12

اسپیرولینا حاوی مقادیر زیادی از ویتامین B12 می باشد که معمولا در رژیم غذایی ما نسبت به تامین آن غفلت می شود درحالیکه درعملکرد گلبول های قرمز ، DNA و RNA  نقشی حیاتی دارد . بعلاوه در درمان کم خونی های بدخیم و اختلالات عصبی ، در بهبود ناراحتی های کبد  و دستگاه گوارش و همچنین در درمان اختلالات پوستی و داخلی موثر است.

همچنین مهم است بدانیم که کمبود ویتامین B12 به طور ناگهانی ایجاد نمی شود بلکه ، به آرامی و در طی یک دوره زمانی طولانی رخ می دهد . به همین خاطر ، هنگامی که بدن از ویتامین B12 تخلیه می شود ، علائم نقصان آن به طور ناگهانی ظاهر می شود که نوعی زنگ خطر محسوب می شود برای بیماری هایی شدیدتر شامل کم خونی های بدخیم ، اختلالات عصبی دیابتی ، درد عصب سه قلو، اختلالات کبدی و اختلالات حافظه .

آنچه که برای ما مهم است غنی کردن رژیم غذایی  خود از ویتامین  B12 به کمک اسپیرولینا به صورت روزانه می باشد .

IV بتا کاروتن ، کلید جلوگیری از سرطان

بتا کاروتن به علت اثرات پیشگیری ازسرطان بطور فزاینده ای مورد توجه قرار گرفته است. مقدار کاروتن مورد نیاز جهت پیشگیری از سرطان5-15  میلی گرم در روز می باشد که از لحاظ مصرف سبزیجات ، این مقدار معادل200g  از انواع سبزیجات سبز و زرد است( مانند اسفناج  و هویج ) .  برای افرادی که رسیدن به این سطح از مصرف به صورت روزانه دشوار می باشد ، اسپیرولینا  بعنوان یک مکمل غذایی مفید توصیه می شود. اسپیرولینا  تا 50  برابر میزان کاروتن موجود در کلرلا،10  برابرهویج و 60 برابر اسفناج کاروتن دارد .

مقداری از این بتا کاروتن در بدن ما به ویتامین A تبدیل می شود . ویتامین A از مواد مغذی بسیار مهمی است که فقدان آن باعث می شود بدن بیشتر درمعرض خطرابتلا به سرطان قرار بگیرد . ویتامین A همچنین در محافظت از چشم ها و سیستم تنفسی نقش بسزایی دارد .

 

V -  اسید لینولئیک و اسید لینولنیک موثر در تنظیم کلسترول

اسپیرولینا حاوی مقادیری غنی ازاسید لینولئیک واسید لینولنیک است که به علت نقش منحصر به فردشان در کنترل میزان کلسترول خون قابل توجه می باشند . این دو از طریق حل کردن و خارج کردن کلسترول اضافی از جریان خون و جلوگیری از ایجاد فشار خون بالا و سخت شدن شریان ها ، در واقع باعث مهار مواد سرطان زا و جلوگیری از گسترش آنها توسط کلسترول اضافی می شوند .

لینولئیک و لینولنیک اسید جزو اسیدهای چرب ضروری می باشند (برخی از اسیدهای چرب که در بدن ساخته نمی شوند ولی در حفظ سلامتی انسان نقش حیاتی به عهده دارند،اسیدهای چرب ضروری نامیده می شوند) و اگر آنها از طریق عادات غذایی ما تامین نشوند ، کمبود رخ خواهد داد.

با استفاده از مکمل اسپیرولینا مطمئن شوید که رژیم غذایی شما شامل این مواد مغذی می باشد.

 

3 ) تفاوت های اسپیرولیناو کلرلا ازنظر گوارشی و ارزش تغذیه ای

 

احتمالا افراد زیادی هستند که مطمئن نیستند که تفاوتی بین کلرلا و اسپیرولینا  وجود داشته باشد.  این درست است که مواد تشکیل دهنده و رنگ قرص های هردو مشابه هستند؛ ولیکن ، کلرلا متعلق به گونه جلبک های سبز و اسپیرولینا متعلق به گونه جلبک های سبز- آبی می باشند که در مواردی متفاوت هستند.

 

     

        تصویر میکروسکوپی اسپیرولینا                                 تصویر میکروسکوپی کلرلا

 

با نگاه به اسپیرولینا می توان یک محصول جدید را دید که نقاط ضعف مربوط به کلرلا را پوشش می دهد .

در ابتدا ، یکی از نقاط ضعف کلرلا اندازه آن است.  با قطری بین 0.3  تا0.5  میکرون ، یعنی تنها یک هزارم اندازه اسپیرولینا . در نتیجه برای برداشت چنین محصول کوچکی به فرآیندی متمرکز، پیچیده ، به شدت قوی و دقیق و براساس قانون گریز از مرکز نیاز می باشد  در حالیکه محصول اسپیرولینا می تواند از طریق یک فرایند تصفیه ساده برداشت شود و برای همین اسپیرولینا برای تولید انبوه نسبت به کلرلا مناسب تر می باشد .

 

95% هضم در مدت 2 ساعت

کلرلا گیاهی بسیار ساده و تک سلولی است و دیواره های سلولی سخت و محکمی دارد که هضم آنها کار بسیار دشواری است . به منظور راحتی هضم کلرلا ، لازم است که با استفاده از ماشین آلات وفرایندهای مخصوصی که اغلب طبیعی هم نیستند آن را به پودر تبدیل کرد. همچنین در این بین این نگرانی نیز افزایش می یابد که برخی از مواد طبیعی کلرلا در طول این فرآیند از دست برود .

از سوی دیگر، به دلیل اینکه اسپیرولینا غشای سلولی نرمی دارد که هضم آن بسیار آسان است  به هیچ فرآیندی جهت تبدیل کردن آن نیاز نمی باشد.

اگر نگاهی به نمودار 1 بیاندازید ، در همان نگاه اول تفاوت در سرعت هضم بین اسپیرولینا و کلرلا را متوجه می شوید . بطوری که میزان هضم کلرلای فرآوری نشده (دست نخورده )  پس از یک ساعت 12.0 درصد است و میزان هضم کلرلا با دیواره سلولی  شکسته  پس از یک ساعت حدود 58.7 درصد است و البته اسپیرولینای دست نخورده و بدون هیچ گونه فرآوری ،هضم 80 درصدی در مدت مشابه داشته است که پس از دو ساعت،میزان هضم آن بالغ بر95.1 درصد می شود.

 

 

  نمودار 1 : مقایسه میزان و سرعت هضم اسپیرولینا و کلرالا (%)

 

Listen

Read phonetically

 

Dictionary

 Listen

Read phonetically

 

Dictionary

Listen

Read phonetically

 

Dictionary

 

 

مقایسه میزان پروتئین ، ویتامین ها و فیبر

حالا در جدول 5 مقایسه ای می بینیم از نظر مواد مغذی موجود دراسپیرولینا و کلرلا. این جدول نشان می دهد که ارزش غذایی در اسپیرولینا تقریبا درهمه اجزا بالاتراز کلرلا می باشد. این امر به ویژه در مورد  پروتئین ، provitamin A و ویتامین   B12 که اسپیرولینا از آنها غنی می باشد بیشتر مشهود است . از نظر فیبرغذایی نیز کلرلا تنها حاوی 3-2 درصد فیبر می باشد که  در مورد اسپیرولینا میزان آن حدود چهار برابر این مقدار یعنی  در حدود 10-8 درصد است .

 

   جدول 5 : تجزیه و تحلیل اجزای موجود در اسپیرولینا و کلرلا ( در 100 گرم )ListenRead phonetically

مواد مغذی

اسپیرولینا

کلرلا

Protein

55 - 80g

55 - 60g

Lipid

5 - 7g

10 - 12g

Chlorophyll

1 - 2.5g

1 - 2g

Carotenoid

0.2 - 0.4g

0.2 - 0.4g

Phycocyanin

2.5 - 9.5g

0

Potassium

1100 - 2200mg

1000 - 1400mg

Calcium

500 - 700mg

200 - 400mg

Phosphorus

340 - 720mg

300 - 500mg

Magnesium

250 - 700mg

250 - 300mg

Fe

50 - 100mg

50 - 80mg

Pro-Vitamin A

20 - 30mg

0.4 - 0.5mg

Vitamin B1

2 - 4mg

1 - 2mg

Vitamin B2

3 - 5mg

4 - 5mg

Vitamin B6

0.8 - 1.2mg

0.8 - 1.2mg

Vitamin B12

0.2 - 0.3mg

0.1 - 0.2mg

Vitamin E

8 - 10mg

6 - 8mg

Nicotine acid

8 - 10mg

8 - 10mg

Inositol

70 - 180mg

80 - 100mg

 

Dictionary

 

4 ) تولید راحت ، بی خطر و انبوه اسپیرولینا  

 

بی خطری(Safety)

همیشه در مورد داروهایی که قدرت اثر بالایی دارند نگرانی هایی بابت اثرات جانبی شدید آنها وجود داشته است اما از آنجا که اسپیرولینا در طی سالیان طولانی به عنوان جزئی از مواد تشکیل دهنده غذای انسان ها بوده است و اینکه کاملا" طبیعی می باشد ، بدن انسان هم آن را بطور کاملا" طبیعی می پذیرد و هیچگونه عوارض جانبی زیان آورهم ندارد .

در مورد کشت و تولید مواد و روش ها نیز نیازی به نگرانی وجود ندارد. این محصول غذایی در شرایطی کاملا" بهداشتی و سالم تولید می شود و توسط موسسات تحقیقاتی مختلف مورد آزمایشات دقیق سم شناسی قرار می گیرد از این رو می توان گفت که اسپیرولینا بی خطر است و می تواند با اطمینان خاطر مصرف گردد .  

 

فرآیندتولید

تولید اسپیرولینا  به چهار مرحله اصلی تقسیم می شوند :
(1) کشت             (2) تصفیه            (3) آبگیری                (4) خشک کردن

   یک نمونه استخر کشت بیرونی اسپیرولینا

ListRead phoneticall Dictionary

1 ) کشت

کشت در شرایطی مشابه با دریاچه های آب شورمناطق گرمسیری (جایگاه اصلی اسپیرولینا) انجام می پذیرد. یک نوع محیط کشت مایع قلیایی که به آن مواد مغذی اضافه شده است را با فشار وارد سطح حوضچه های بزرگ کشت می کنند که آب در داخل آنها به آرامی در جریان است و بدین ترتیب اسپیرولینا در این محیط به آرامی شروع به فتوسنتز و رشد می کند و گسترده می شود .

2 ) تصفیه

اسپیرولینا که بدین ترتیب در تمام حوضچه ها گسترش پیدا کرده است بواسطه عمل تصفیه از مایع کشت جدا می شود .

3 ) شستشو و آبگیری

/ 0 نظر / 18 بازدید